NSD enda som bevakar miljöfrågor?

altNSD Norrländska Socialdemokraten tycks ha god bevakning av Outokumpu och deras utsläpp. Länk. Uppmärksamheten riktas på utsläpp till luft och vatten av sexvärdigt krom.

Detta ligger inom intresseområdet för säkramiljön.nu. Dessutom vill vi visa att det finns en dagstidning i Norrbotten som engagerar sig i miljöfrågor. I grannlänet Västerbotten har bevakningen varit eländig, särskilt på lokalsidorna. Tidningarna rapporterar vad som kommer från myndigheter och verksamhetsutövare. Egen research och intervjuer med sakägare och drabbade är mycket sällsporda.

Så har det varit under 6 år i Västerbottens-Kuriren i fråga om RagnSells Fagerliden AB, anläggning för farligt avfall. När anläggningen startade 2006 hade samma tidning ett helt uppslag med platschefen som centralfigur. Ingen research och intervju med närboende till anläggningen. När en chef i RagnSells dömdes för mut- och skattebrott våren 2012 fanns ingen rapportering i VK om att denne person varit platschef på Fagerliden. Anläggningen har haft två stora haverier 2006 och 2009/2010.

Vad kan vi lära av detta? Två aspekter kan framhållas.

  • Det krävs engagemang och kunskap om miljöfrågor för att klara av sitt publicistiska ansvar i miljöfrågor.
  • Det krävs att tidningen talar med alla parter, inte bara med näringslivet och myndigheterna.

Om man eftersträvar att täcka hela fältet och publicerar utan sidohänsyn, då kan man som journalisterna i NSD sträcka på sig och möta blicken hos alla.

PS:

Borgerliga Norrbottens-Kuriren i Luleå tar det försiktigt i miljörapporteringen kring det finska storföretaget. I artikel med text från Tidningarnas Telegrambyrå i Stockholm citeras Norrländska Socialdemokraten i Luleå angående Outokumpus utsläpp. Länk.

Måste redaktören i Kuriren ha ett TT-meddelande i botten för att inte få skit från högre ort?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *